Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revisionForrige revision
Næste revision
Forrige revision
Sidste revisionBegge sider næste revision
jernbaner:vester_sottrup-skelde_banen [2012/01/30 19:30] farallonjernbaner:vester_sottrup-skelde_banen [2022/06/17 10:45] farallon
Linje 5: Linje 5:
 Den 12,4 km lange strækning blev overtaget af [[DSB|Statsbanerne]] ved genforeningen i 1920. Den 12,4 km lange strækning blev overtaget af [[DSB|Statsbanerne]] ved genforeningen i 1920.
  
-Baneanlægget omtales første gang ved et møde i Broager Håndværkerforening 7. december 1898, hvor man vedtog at andrage om "....at der snarest iværksattes en jernbaneforbindelse mellem Broager og jernbanelinien Sønderborg-Flensborg". Selv om der allerede dengang var skepsis overfor mulighederne for rentabel drift, gennemtvang den tyske regering - sikkert af militære grunde - anlægget af banen. Banen blev derfor anlagt med 33,4 kg skinner i grusballast, en ret svær overbygning, der kunne tillade kørsel med jernbaneskyts, f.eks. til forsvar af indsejlingen til Flensborg Fjord. Maksimalhastigheden var 45 km/t.+Baneanlægget omtales første gang ved et møde i Broager Håndværkerforening 7. december 1898, hvor man vedtog at andrage om "....at der snarest iværksattes en jernbaneforbindelse mellem Broager og jernbanelinien Sønderborg-Flensborg". Selv om der allerede dengang var skepsis overfor mulighederne for rentabel drift, gennemtvang den tyske regering - sikkert af militære grunde - anlægget af banen.
  
-  *[[Vester Sottrup station]] > [[Sønderborgbanen|Tinglev-Sønderborg banen]] +Banen blev derfor anlagt med 33,4 kg [[skinne|skinner]] i grusballast, en ret svær [[overbygning]], der kunne tillade kørsel med jernbaneskyts, f.eks. til forsvar af indsejlingen til Flensborg Fjord. Maksimalhastigheden var 45 km/t. 
-  *[[Stenderup T]] + 
-  *[[Nybøl station]] (lige nord for landevejen mellem Sønderborg og Gråsten) +  *[[Vester Sottrup station]] Vt km 0,0> [[Sønderborgbanen|Tinglev-Sønderborg banen]] 
-  *[[Skodsbøl station|Skodsbøl (Sundeved) station]] +  *[[Stenderup T]] 
-  *[[Broager station]],  +  *[[Nybøl station]] km 3,1 (lige nord for landevejen mellem Sønderborg og Gråsten)  
-  *[[Dynt station]]  +  *[[Skodsbøl station|Skodsbøl (Sundeved) station]] 
-  *[[Skelde station]].+  *[[Broager station]] Oa km 8,2 
 +  *[[Dynt station]] Dt km 10,0 
 +  *[[Skelde station]] Ske km 12,4
  
 [[Stykgodsudvalget]], der blev nedsat i 1930 havde også til opgave at undersøge flere sidebaners rentabilitet. Skeldebanen havde et årligt driftsunderskud på 125.000 kr hvortil kom årlige afskrivninger på 20.000 kr. Statsbanerne indstillede på det grundlag at banen blev nedlagt og dette skete i henhold til lov nr. 114 af 7. april 1932, der bl.a. også indeholdt bestemmelse om nedlæggelse af strækningen [[Sønderborgbanen|Padborg-Tørsbøl]]. [[Stykgodsudvalget]], der blev nedsat i 1930 havde også til opgave at undersøge flere sidebaners rentabilitet. Skeldebanen havde et årligt driftsunderskud på 125.000 kr hvortil kom årlige afskrivninger på 20.000 kr. Statsbanerne indstillede på det grundlag at banen blev nedlagt og dette skete i henhold til lov nr. 114 af 7. april 1932, der bl.a. også indeholdt bestemmelse om nedlæggelse af strækningen [[Sønderborgbanen|Padborg-Tørsbøl]].
Print/export