En færge er en skibstype, der transporterer personer, biler, jernbanevogne mv. fra én færgehavn til en anden - (og retur). En færge udfylder samme funktion som en bro.
Med sin lange kystlinje og sine mange øer har Danmark traditioner for færger.
Broer erstatter eller supplerer ofte tidligere færgeforbindelser, f.eks. blev storebæltsfærgerne erstattet af Storebæltsforbindelsen.
Oprindeligt blev færgetrafikken udfyldt af diverse fragtskibe, der medbragte passagerer på deres godsruter. Efterhånden steg behovet for passagertransport, og egentlige passagerfærger blev bygget. De fleste steder dog stadig med mulighed for at medbringe en vis mængde gods, men med passagerer som primær last. Efterhånden steg behovet for at medbringe tog, biler og især lastbiler på bådene, og efter anden verdenskrig udvikledes RORO-færger (Roll On Roll Off) hvor køretøjer selv kunne køre af og på i stedet for at skulle hejses ombord med kran. Flere kombinationsfærger er siden kommet frem, blandt andet:
- RoPax - biler på bildæk og passagerer på øvrige dæk, oftest over bildækket/dækkene
- ConRo - biler under dæk og skibscontainere på dækket
- RoLo - biler under dæk og krangods på dækket
I nyere tid er der også indsat hurtigfærger, der med en hastighed af op til 84 km/timen befordrer både personer og biler mellem Sjælland og Jylland - samt mellem Sverige og Bornholm.